Καλώς ήλθατε στον Ελληνικό δικτυακό τόπο για τον Αυτισμό και τις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

Η ανάπτυξη του παιδιού – Ενημερωτικό υλικό

Έγκαιρη διάγνωση | Έγκαιρη δράση

Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές και Διάγνωση

Η διάγνωση κάποιας Διάχυτης Αναπτυξιακής Διαταραχής (ΔΑΔ) μπορεί να αποβεί δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό τεστ (όπως π.χ. η εξέταση αίματος για να τη διευκολύνει). Οι ειδικοί εξετάζουν τη συμπεριφορά και ανάπτυξη ενός παιδιού για να καταλήξουν σε μια τέτοια διάγνωση.

Οι διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος μπορούν να διαγνωσθούν σε ένα παιδί ακόμα και από την ηλικία των 18 μηνών ή νωρίτερα. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών ένας ειδικός μπορεί να καταλήξει σε αξιόπιστη διάγνωση. Αρκετά παιδιά όμως λαμβάνουν διάγνωση πολύ αργότερα. Αυτή η καθυστέρηση σημαίνει ότι τα παιδιά αυτά δεν έχουν έγκαιρα τη βοήθεια που χρειάζονται.

Αναπτυξιακός Έλεγχος και Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

Ο αναπτυξιακός έλεγχος είναι ένα σύντομο τεστ που μπορεί να μας δείξει εάν ένα παιδί έχει κατακτήσει τις βασικές αναπτυξιακές δεξιότητες (ανάλογα με την ηλικία του/της) έγκαιρα ή παρουσιάζει κάποια καθυστέρηση. Όλα τα παιδιά πρέπει να περνάνε από αναπτυξιακό έλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συγκεκριμένα στις παρακάτω ηλικίες:

  • 9 μηνών
  • 18 μηνών
  • 24-30 μηνών

Έκτακτος επιπλέον έλεγχος πρέπει να γίνεται όταν ένα παιδί ανήκει σε ομάδα «υψηλού κινδύνου» για την εκδήλωση Διάχυτης Αναπτυξιακής Διαταραχής εξαιτίας πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους κατά τον τοκετό ή συγγένειας με άτομα που έχουν ήδη εμφανίσει κάποια διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Εδώ μπορείτε να δείτε, να «κατεβάσετε» και να εκτυπώσετε πολύ χρήσιμο ενημερωτικό υλικό σχετικό με την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών που παρέχεται σε μορφή αρχείων .pdf για εύκολη διαχείριση.

Το υλικό αυτό είναι μια παραγωγή του autismhellas και δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.

 
Video provided by centers for disease control and prevention www.cdc.gov
»Διαβάστε το σενάριο