Καλώς ήλθατε στον Ελληνικό δικτυακό τόπο για τον Αυτισμό και τις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

Άμεση ενημέρωση για δημοσιογράφους

3ο Διεθνές Συνέδριο 'Άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ' 2008

Απόσπασμα από τα Πρακτικά του Συνεδρίου. Συζήτηση με θέμα "Επικοινωνία και Αυτισμός". Συμμετέχουν: Γ. Καραντάνος, Μ. Λαλιώτη - Οικονόμου, Ε. Χαβιάρα - Κοκκινάκη, Α. Σκορδίλης, Χ. Αλεξίου, Α. Ρέλλας, Π. Ηλίας, Α. Στρούμπου, Μ. Παπαδά - Χειμωνά. Συντονίζει η δημοσιογράφος Κ. Θεοδωρακάκη.

Διαβάστε περισσότερα …

 
 
Ένας οδηγός για την οικογένεια

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια οικογένεια προέρχονται κυρίως:

  • Α) από το ίδιο το παιδί με τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες,
  • Β) από τις σχέσεις του ζεύγους αλλά και των άλλων μελών της οικογένειας όπως διαμορφώνονται με την ύπαρξη ατόμου με αυτισμό,
  • Γ) από την γενική κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της,
  • Δ) από το πολιτισμικό περιβάλλον της οικογένειας και τις αντιλήψεις της κοινότητας.

Διαβάστε περισσότερα …

 
 
 
Κοινοτικές Δομές Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Κοινοτικές Δομές Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Υγεία - Πρόνοια 2000-2006"

Διαβάστε περισσότερα …

 
Τι είναι ο Αυτισμός; Μία επισκόπηση.

Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Είναι μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Σήμερα, 1 στα 50 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτισμό, καθιστώντας τον πιο κοινό από το συνολικό ποσοστό του παιδικού καρκίνου, του διαβήτη και του AIDS. Εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες και είναι 4 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε αγόρια απ’ ότι κορίτσια. Ο αυτισμός εμποδίζει (καταστρέφει) την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί και να συσχετίζεται με τους άλλους. Επίσης συνδέεται με δύσκαμπτες ρουτίνες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως η έμμονη ταξινόμηση αντικειμένων ή το να ακολουθεί πολύ συγκεκριμένες ρουτίνες. Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά.

Διαβάστε περισσότερα …